Vinteliska

Vinteliska on Kuortaneen Ylijoen NL:n aikuisten kansantanssiryhmä, joka on toiminut yhdessä yli 30 vuotta. Ryhmä aloitti aikanaan perinteisten kansantanssien pohjalta ja heti alussa mukana olivat myös kruunuhäiden tanssit Ylijoen NL:n puitteissa. 90-luvulla meillä oli runsaasti show- ja iltamatyyppisiä esiintymisiä mm. syntymäpäivillä ja yritysten juhlissa, ja lukuisat avioparit olemme saattaneet yhteiselle taipaleelle tanssimalla ja laulamalla heidän häissään.

Tällä vuosituhannella olemme palaneet juurillemme ja keskitymme nykyään kansantansseihin. Ohjelmistomme koostuu perinteisistä suomalaisista kansantansseista, mutta mukana on myös koreografioita, joista monet ovat omiamme. Omissa tansseissamme käytämme usein kuortanelaista musiikkia, kuten mestaripelimanni Tauno Ahon soittamia sävelmiä. Vuoden 2009 Kuortaneen Spelejä varten teimme tanssin myös kuortanelaissyntyisen Markku Lepistön säveltämään Kuortaneen menuettiin ja polskaan.

Ryhmänä olemme olleet mukana myös  parissa näytelmässä Kuortaneella sekä Larvateatterin näytelmässä ”Purasen häät” vuonna 2010.

Kansantanssimatkoja on tehty ulkomaista pohjoismaihin sekä Viroon. Suomessa olemme osallistuneet eri puolilla Suomea järjestettyihin kesäjuhliin, ja useana vuonna on tuullut hypeltyä eteläpohjalaisissa Speleissä.

Vinteliska valittiin Etelä-Pohjanmaan vuoden kansantanssiryhmäksi 1992. Vuonna 2009 Kuortaneella järjestetyissä Speleissä ryhmälle annettiin arvonimi:

                         Kunnon kuurtanelaane.